woensdag 7 september 2011

Humus of hoemoes of hoe het ook heet

Nog even een receptje tussendoor. Vroeger vond ik er eigenlijk niks aan, humus. Beetje korrelig, smakeloos, saai. Toen de Koning ineens met humus van de winkel thuis kwam en er weken niets anders op zijn brood werd gesmeerd kon ik toch niet achter blijven. En langzaam kwamer er steeds betere combinaties naar boven. Toegegeven, enkel humus doet me nog steeds niet zo veel maar zelfgemaakte humus is al stukken lekkerder en ook nog veel goedkoper. We blijven krenterige hollanders natuurlijk!
 Dan heerlijk zelfgemaakte humus op een broodje met nog meer lekkers en je hebt een feestje op je bord. En heus, het is reuze gezond!
De enige voorwaarde voor dit recept is dat je een keukenmachine of een blender hebt, of leen er even eentje van de buurvrouw.



Nodig voor een flinke lading:
1 blik kikkerwten, giet ze af maar bewaar het vocht nog even
1 pot tahin sesampasta
knoflook
limoen
harissa (of sambal, of iets anders lekker heets)
koriander

De verhouding is ongeveer 2 delen kikkererwten op 1 deel tahin. Dus ongeveer een halve pot tahin om een blik kikkererwten. Gooi dit in de keukenmachine samen met 2 tenen knoflook (of meer) een flinke dot harissa (of minder) sap van een limoen en een handje vol verse koriander. Pureer dit geheel tot een smeuïge pasta. Als het een beetje te hard blijft kun je een paar eetlepels kikkererwtenvocht toevoegen. Nu moet je af en toe even proeven of er nog wat meer limoen of knoflook in moet. Als het lekker is en je vind het een mooie consistentie hebben is het klaar.

In de koelkast blijft het een paar dagen goed, maar je kunt ook een deel invriezen.
Mijn favoriet staat op de foto. Bio broodje met een klein beetje sambal, humus, beansprouts, en kleine tomaatjes. Man, das smullen!

1 opmerking:

delphine zei

Met komijn is het ook erg lekker!