zaterdag 18 juni 2011

Kiemkracht Of hoe je van een vlieg een olifant maakt

Goed, dus over het maken van veel lekkere beansprouts of in het goed nederlands spruitgroenten.
Verse alfalfa, taugé, radijskers, fenegriek en al die 100 andere varianten zijn niet alleen lekker op je broodje kaas of door de sla maar schijnen volgens het geitenwollensokken gezelschap ook nog eens verschrikkelijk gezond te zijn! Dus handen uit de mouwen en kweken maar die kleine sliertjes vol vitaminen en mineralen! Met gezonde blos aan de slag!
Het is echt supersimpel, en je hebt heus geen hele dure speciale kiembakjes nodig. Gewoon een grote glazen pot, een elastiekje of touwtje en een stukje gaas, kaasdoek of vitrage. Neem geen metalen gaas enzo want dat gaat helemaal mis.

Stap 1:
Doe je zaadjes in de pot. Ik heb een mix van de natuurwinkel maar je kunt ook gewoon eens soort nemen, al is dat wel een beetje saai natuurlijk. Een eetlepel in een pot van meer dan een halve liter. Ja, je gaat van een mug een olifant maken dus begin met voldoende ruimte.

Eetlepel zaadjes


Stap 2:
Vul de pot met water, gewoon helemaal vol. Doe je gaasjes erover en laat het zo een uur of 6 staan. Gewoon op het aanrecht zodat je het niet vergeet. Giet na 6 uur het water af. Je kunt de pot dus gewoon ondersteboven houden en het water loopt er zo uit. Maak het jezelf vooral gemakkelijk. Zet daarna de pot ondersteboven weg in een keukenkastje of op een andere donkere plaats. De druppels water die er nog inzitten moeten er wel nog uit kunnen dus ik zet hem altijd schuin in een oude ijsdoos. Blijft je kastje ook meteen lekker schoon.

Stap 3:
Goed spoelen
De volgende dag vul je de pot weer met water, gewoon door het gaasje, schud je de boel een beetje en giet je het gelijk weer af en zet het weer terug. Dit mag je 3 keer per dag doen, maar ik vergeet dat dus regelmatig en met 1 keer per dag gaat het ook prima. Geniet er dan ook even van dat je ziet dat er al kleine plantjes beginnen te groeien! Hoi hoi hoi, het werkt!






Klaar
Stap 4:
Na ongeveer 3 dagen (verschilt per mix, sommige duren wel langer geloof ik) zijn ze groot genoeg om te eten. De laatste dag zet je ze niet donker weg, maar gewoon op het aanrecht ofzo. Volgens mij gebeurt er door het licht iets met bladgroenkorrels die dan weer extra turbo gezond zijn maar daar weet ik echt het fijne niet van.

En hier is uw overheerlijke pot met verse uiterst gezonde sliertjes! Je kunt de kiempjes een paar dagen goeg houden door ze gewoon in de koelkast te zetten, met pot en al. En daarna begin je weer opnieuw natuurlijk... Rocket science!

3 opmerkingen:

Plopsa zei

Jaa! Fantastisch lekkurrrr

jesuishert zei

met of zonder Ehec?

Nurdjana zei

hahaha wat een heerlijke titel weer:-)