vrijdag 1 juli 2011

Taart van veel vers

Vandaag viel ik met mijn verkeerde been uit bed. Eigenlijk stapte ik er misschien gister met mijn verkeerde been in en was dat de aanleiding van alle ellende.
Op ons landgoed bleek een courgette plant verdwenen. Niet een courget eraf, want die zitten er nog niet eens aan, maar gewoon heel het plantje weg! Gelukkig hadden we er 2 uitgezet omdat er toch wel wat ruimte over was. De koning en ik speelden even voor Sherlock maar kwamen er niet achter of het een buur-tuinman was of de ganzen. Niets aan te doen maar mn humeur was toch aangetast door dit grote onrecht.
Daarna probeerde ik thuis iets lekkers in elkaar te draaien van al het lekkere verse spul dat ik voor de spreekwoordelijke daalder op de markt had gekocht maar dat liep op een hoopje smeulende ellende uit. Het zat er gewoon niet in die dag.
Ondertussen is de lucht weer geklaard en stond er toch wat lekkers op tafel. Lang leve Yotam.



Mijn aankopen op de markt en het heerlijke resultaat

De citroenen op de foto zaten niet in de taart maar hebben een verkwikkende 3 liter limonade siroop opgeleverd. Daar komen we de zomer wel mee door. Verder nog een lekker paprika-aubergine smeerseltje gemaakt voor op brood en hier een verkorte versie van het recept van de taart:

Neem wat bladerdeeg of maak een deegje met wat bloem, boter en water. Bekleed een bakvorm.
Zet je oven op heel heet. Leg 2 paprika's op een bakblik met een beetje olijfolie erover en zet ze boven in de hele hete oven.
Snij een aubergine in blokjes en leg deze in een braadslee met olijfolie en peper en zout erover in de oven, een stapje onder de paprika, na 10 minuutjes een courgette in blokjes erbij. Dan weer na 10 minuten een zoete aardappel, je raad het al, in blokjes erbij. Zorg dat dit alles in een enkele laag in de oven ligt, anders roostert het niet zo lekker.
Haal dan alles eruit, rol de paprika's in plasticfolie en laat even liggen. Als het goed is zijn ze helemaal zwart geblakerd in de oven. Na een tijdje in de folie kun je zo het vel eraf pulken. Zet de oven op minder heet. Iets van 160 graden. Bak je bodem even een kwartiertje blind zodat die niet zo klef blijft.
Ondertussen heb je 2 grote uien in ringen gesneden en lekker lang laten fruiten in een pan zodat ze goudbruin en een beetje zoetig zijn. Verdeel de uien over de bodem van de taartvorm. Daarover de gegrilde groenten. Beetje verse tijm erover uitstrooien. Dan 2 eieren loskloppen met 200 ml slagroom, beetje peper en zout en dit eroverheen gieten zodat de groenten net onderstaan. Dan flink wat feta en ricotta erover verkruimelen, gehalveerde cherry tomaatjes met het snijvlak naar boven en nog wat tijm erover. Iets van 3 kwartier in de oven tot de taart een mooi kleurtje krijgt en stevig aanvoelt. Laat hem even 10 minuten staan voor je hem uit de vorm haalt. En ja, je bent inderdaad een paar uur zoet maar hè, dan heb je ook wat!

Voor het echte recept moet je natuurlijk gewoon ook Yotam fan worden en iedere dag iets uit Plenty koken :-)

Geen opmerkingen: